‘Mafyaya kredi skandalının failleri yine gölgede mi kalacak?’

‘Mafyaya kredi skandalının failleri yine gölgede mi kalacak?’
26 Haziran 2024 09:21

Gazeteci Timur Soykan bugünkü yazısında halkın parasını mafyaya kredi verenlerin neden hala yargılanmadığını sordu.

 

 

BirGün yazarı Timur Soykan, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Halkbank’ın ortaya çıkan kredi skandallarını yazdı.

 

5 Haziran tarihli yazısında, Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda, Kaplan’ın kara para aklama sisteminin incelendiğini, 50 şirketin mercek altına alındığını ve Halkbank’ın bu şirketlere kredi verdiğini anlattı. Soykan bugünkü yazısında da, sadece MASAK değil Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik kara para aklama iddianamesinde de Halkbank’ın kredi skandalının gözler önüne serildiğini kaydetti.

Soykan’ın bugünkü yazısı özetle şöyle:

 

“Sadece MASAK raporu değil, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik kara para aklama iddianamesinde de Halkbank’ın kredi skandalı gözler önüne seriliyor. Ankara Başsavcılığı Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerinin Aklanması Bürosu tarafından hazırlanan 278 sayfalık iddianamede, Ayyıldız Tünel A.Ş., De Solar 7 A.Ş., Dharma Enerji A.Ş.’nin Ayhan Bora Kaplan’ın kara parasını aklamak için kullanıldığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan Ozan Can Yıldız ve Fatih Akgül, kara para aklamakla suçlanıyor. Ayrıca şirketler arasında kamu bankasından alınan kredilerle yapılan ticaret ve satış işlemlerinin muvazaalı olduğu, devleti kandırmak için yapıldığı öne sürülüyor. Bu kredilerin sermaye artırımlarında kullanıldığı ve şüphelilerce paylaşıldığı yönünde tespitler yapılıyor. Ayrıca Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye verilen kredi karşılığında rehin alınan De Solar 7 şirketinin tüm gelirleri verilirse kredi taksidinin ödenebileceği, bunun yapılması halinde bu şirketin ayakta kalamayacağı anlatılarak kredinin saçmalığı ortaya konuluyor.

 

 

ABK hakkında kara para aklama iddianamesinde Ozan Can Yıldız, Fatih Akgül ve onların ortağı Selim Aytaç hakkında “banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla dolandırıcılık” suçundan soruşturma açılması isteniyor. Kara para soruşturmasını yürüten savcı, kredi dolandırıcılığı suçlaması hakkında ayırma kararı vererek örgütün öncül suçlarının soruşturulduğu savcılığa dosyayı gönderiyor.”

Özetle RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin’in ‘mafyaya kredi skandalı’yla ilgili açıklamalarını, ABK hakkındaki kara para iddianamesi yalanlandı. Kredi dolandırıcılığı hakkında bir soruşturma yürütülüyor. Peki, yaklaşık 550 milyon TL’lik bu krediye imza atanlar, halkın parasını mafyaya aktardığı öne sürülenler yargılanmayacak mı? Büyük skandalın failleri yine gölgede mi kalacak? ABK dosyasının gizli tanığı olan örgütün iki numarası Serdar Sertçelik’in Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan hakkındaki iddiaları halen karanlıkta mı kalacak?