Kurbanlıkları ellerinde kalan besicilerden bakanlığa çağrı

Kurbanlıkları ellerinde kalan besicilerden bakanlığa çağrı
20 Haziran 2024 07:06

Kurban Bayramı’nın son günü dolayısıyla kurbanlık alım ve satım yerindeki çadırlar toplanmaya başlandı. Hayvanlarını satamayan üreticiler ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yapacağı alımlarla ilgili çağrı yaptı.

 

ANKA

Kurban pazarları bugün itibarıyla toplanmaya başlandı. Ankara’da belediye araçlarının temizlik çalışmalarına başladığı noktada, ellerinde kalan son kurbanlıkları satmak için bekleyen ve bayram dışında da satış yapan Ankaralı üreticiler kaldı.

Üreticiler, Kurban Bayramı’ndaki satışları, Et ve Süt Kurumu’nun satışı yapılmayan hayvanları ücreti karşılığında alma kararını değerlendirdi.

 

“KAZANÇ YOK, MECBUREN YAPMAK ZORUNDAYIZ”

 
25 yıldır kurbanlık satışı yapan Şükrü Yıldız bütün kurbanları sattığını söyledi. Et ve Süt Kurumu’nun kurban pazarlarında satılamayan kurbanlıkları almasının satıcılar için iyi olacağını ve mağduriyeti gidereceğini söyleyen Yıldız, “Biz burada yaklaşık bir aydır çile çekiyoruz. Masraflar ağır. Kazancı yok artık bitti. Mecburen yapmak zorundayız” diye konuştu.

 

 

“ET VE SÜT KURUMU 15 BİN LİRAYA ALDIĞIM DAVARI AYNI FİYATTAN ALSIN”

 
Et ve Süt Kurumu’nun elde kalan ürünleri piyasanın değerinde bir fiyat karşılığında alması gerektiğini, kilogram başına düşük fiyatın satıcıyı mağdur edeceğini söyleyen Yıldız, şunları söyledi:

*Diyelim ki ben bu kurbanlığı 13-14 bin liraya almışım. Kalkıp Et ve Süt Kurumu’na 5 bin liraya mı vereyim? Bana da yazık değil mi? Biraz hak ve hukuk lazım. Benim 15 bin liraya aldığım davarı 15 bin liraya alsın.

*Yemin torbası 600 lira, bir çuval saman 110 lira. Bu nereye kadar gidecek. Görüşmelere, konuşmalara bakıyorsun ama icraat yok. Üretim yok, çiftçi bezdirildi. Ben bu işi neredeyse bırakacağım. Kazancım yok.

*Eskiden 5 bin liraya mal satıyordum, para kazanıyordum. Şimdi 15 bin liraya satıyorsun ama yerine koyamıyorsun. Bu sene yaşadığımı hiçbir zaman yaşamadım. Hepimiz eziyet çektik. Emekli maaşı 10 bin lira. Gelip 15-20 bin liraya kurbanlık alamıyor. Sağdan, soldan borç alıp kestiler. Milletin bütçesini aşıyor.