İstanbul Baro Başkanı’ndan Bakan Tunç’a: Hassasiyetini laik Cumhuriyet’e aykırı yapılara karşı göstermesini diliyoruz

İstanbul Baro Başkanı’ndan Bakan Tunç’a: Hassasiyetini laik Cumhuriyet’e aykırı yapılara karşı göstermesini diliyoruz
20 Haziran 2024 08:35

 

İstanbul Baro Başkanı Avukat Filiz Saraç, Diamond Tema hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç‘a tepki gösterdi. Saraç, “Sayın Bakanın aynı hassasiyetini, laik Cumhuriyet’e aykırı faaliyet gösteren yapılara karşı göstermesini diliyoruz” dedi.

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma şeriatı savunan Asrın Tok’la katıldığı YouTube programında şeriat karşıtı sözleri nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilen Diamond Tema hakkında paylaşımda bulundu. Tunç, Tema hakkında halkı kin ve öfkeye tahrik suçundan soruşturma başlatıldığını belirtmiş ve gelen tepkilere, “haksız eleştiriler” demişti. Tunç’un paylaşımına İstanbul Baro Başkanı Avukat Filiz Saraç da tepki gösterdi.

 

 

“YAPTIĞI PAYLAŞIM KABUL EDİLEMEZ”
Saraç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

 

“Sayın Adalet Bakanının bir dönem Baromuzun üyesi olarak da görev yapmış bir hukukçu olarak yaptığı paylaşım kabul edilemez! Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” konulu 26. Maddesine göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’nin 10. maddesinde de “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar” denilmektedir. Sayın Bakanın aynı hassasiyetini, laik Cumhuriyet’e aykırı faaliyet gösteren yapılara karşı göstermesini diliyoruz”