CHP’li Kanko: Vatandaşın borçlarının toplamı 3,32 trilyon lirayı buluyor!

CHP’li Kanko: Vatandaşın borçlarının toplamı 3,32 trilyon lirayı buluyor!
26 Haziran 2024 12:55

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, ekonomik verileri değerlendirerek hükümetin yanlış politikalarını sert bir dille eleştirdi ve halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.

 

 
Kanko, “Türkiye’nin güncel ekonomik verilerini değerlendirerek iktidarın yanlış ekonomik politikalarını sert bir dille eleştirdi. Kanko, milyonlarca vatandaşımızın işsizlik ve yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakıldığını vurguladı ve acil ekonomik reform çağrısında bulundu.

 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı %8,5’e gerilemiş gibi görünse de, geniş anlamda işsizlik oranı %27,2’ye ulaşarak yaklaşık 10,7 milyon kişiyi işsiz bırakmıştır. Bu durum, iktidarın işsizliği nasıl gizlemeye çalıştığını ve halkımızın gerçek ekonomik sıkıntılarını göz ardı ettiğini açıkça göstermektedir.

 
Vatandaşların bankalara, finans kuruluşlarına ve TOKİ’ye olan borçlarının toplamı 3,32 trilyon lirayı bulmaktadır. Bu borçlar, halkımızın borç yükü altında ezildiğini göstermektedir. Ayrıca, bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler 213,7 milyar liraya kadar yükselmiştir.

 

 
Asgari ücretli bir ailenin sadece simit ve çay ile geçinmeye çalışması bile asgari ücretin yetersizliğini ortaya koymaktadır. Asgari ücretin dolar bazında karşılığı 524 dolara gerilemiştir. Halkımızın alım gücü hızla erirken, gıda fiyatları %93 oranında artmıştır.

 
Nisan ayında cari işlemler açığı 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve bu son sekiz ayın en yüksek seviyesi olmuştur. Kısa vadeli dış borçlar ise rekor seviyede artarak 180 milyar doları aşmıştır. Bu durum, Türkiye’nin dışa bağımlılığını ve ekonomik kırılganlığını artırmaktadır.

 
Tüketici güven endeksi 78,3’e düşerek yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Halkımızın ekonomiye güveni her geçen gün azalmakta, iktidarın yanlış politikalarının bedelini vatandaşlarımız ağır bir şekilde ödemektedir” dedi.

 
Kanko, Vatandaşlarımızın Sorunlarını Gündeme Getirmeye Devam Edeceğiz!

 
Kanko, ülkede yaşanan ekonomik sorunları şu sözlerle eleştirdi: “Türkiye’nin ekonomik göstergeleri, iktidarın yanlış politikalarının trajik bir sonucudur. İşsizlik oranlarındaki artış, borç yükünün artması ve gıda fiyatlarındaki yükseliş, halkımızın yaşamını her geçen gün zorlaştırmaktadır. AKP iktidarının halkımızı yoksulluğa mahkûm eden politikalarını kabul etmiyoruz. CHP olarak, ülkemizin ekonomik sorunlarına kalıcı çözümler bulmak ve vatandaşlarımızın refahını artırmak için mücadele etmeye, vatandaşlarımızın sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceğiz” dedi.

 
Türkiye’nin ekonomik sorunlarına dikkat çekerek, halkımızın refahını artıracak, istihdamı ve üretimi destekleyecek politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kanko, “Bizler halkımızın yanındayız ve onların sesi olmaya devam edeceğiz. Ekonomik adaletsizliklere ve yolsuzluklara karşı mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.