CHP’li Emre Bakan Tekin’e sordu: Son 5 yılda okula gitmeyen kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır?

CHP’li Emre Bakan Tekin’e sordu: Son 5 yılda okula gitmeyen kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır?
18 Haziran 2024 11:31

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, eğitim çağında olmasına karşın okula gitmeyen kız ve erkek sayısını, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önerge aracılığıyla sordu.

 

 

CHP’li Emre; TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin gerekçesinde, yükseköğretim hariç örgün eğitim kapsamında 19 milyon 904 bin 679 öğrencinin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin öncelikli konularının başında, eğitim sisteminin bilimsel temelde fırsat eşitliğine dayalı olmasının geldiğini vurguladı.

 

 

Buna karşın resmi rakamlara göre, Türkiye’de 15-29 yaş grubunda bulunan ve ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin oranının yüzde 28,7’ye ulaştığını kaydeden Emre, erkek çocukların yüzde 76,2’sinin, kız çocuklarının yüzde 79,6’sının ancak ortaöğretimi tamamlayabildiği; ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimdeki her 100 çocuktan 9’unun okulu terk ettiği; 5 yaş grubunda 219 bin, 6-9 yaş grubunda 222 bin, 10-13 yaş grubunda 236 bin ve 14-17 yaş grubunda ise 524 bin olmak üzere toplam 1 milyon 201 çocuğun okula kayıt olmadığı bilgisini paylaştı. “AKP iktidarı döneminde eğitimde fırsat eşitsizliğinden bilim dışı eğitim programlarına, atanamayan yüzbinlerce öğretmene kadar çığ gibi büyüyen sorunlar, ne yazık ki ülkemizin istikbali açısından ciddi kaygılara yol açmaktadır” diyen CHP’li Emre, Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

Eğitimin kara deliğinin büyüklüğünü açıklayın!

 

 

“- Son 5 yılda okula gitmeyen kız öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?

– Son 5 yılda okula gitmeyen erkek öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?

– Son 5 yılda okula başlayan mülteci/yabancı öğrenci sayısı nedir? Okula başlayan toplam öğrenci sayısına göre oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?

– Liseden mezun olan öğrencilerin son 5 yılda lisans-ön lisans programlarını kazanma oranı nedir?

– Yurt dışında lisans-lisans üstü eğitim almak için giden öğrencilerin son 5 yıldaki sayısı ve toplam öğrenciye göre oranı nedir?”