CHP’li Ceylan orman yangını zararları için Meclis kürsüsünden seslendi!

CHP’li Ceylan orman yangını zararları için Meclis kürsüsünden seslendi!
27 Haziran 2024 10:09

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yurdun dört bir yanında yaşanan orman yangınlarda çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirdiğini, yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanın telef olduğunu, bayram atmosferini acıya ve hüzne boğulduğunu belirterek, “Çanakkale’mizde de ekili ve dikili arazilerimizde büyük maddi kayıplar oldu. Yangından etkilenen çiftçilerimizin zararları, hükümet tarafından acilen karşılanmalıdır” diye konuştu.

 
CHP PM Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda ülkenin dört bir yanında meydana gelen orman yangınları üzerine konuştu. Saadet Partisi’nin tarım ve orman alanlarında meydana gelen yangınların nedenlerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergeye ilişkin CHP Grubu adına Özgür Ceylan konuştu. Özgür Ceylan, halkın ekonomik krizle boğuşurken ülkenin çeşitli yerlerinde arife günü başlayan ve günlerce süren tarım ve orman alanlarındaki yangınlarda, yaşamını yitiren vatandaşların, yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanın telef olmasının bayram atmosferini acıya ve hüzne boğduğunu belirterek, yaşamını yitiren vatandaşlara baş sağlığı dilerken, yakınlarına sabır diledi.

 
Özgür Ceylan, her sene orman yangınlarından en çok canı yanan bir kentin milletvekili olduğunu söylerken, “Vahşi madencilik faaliyetleri ile ormanlarımızın katledilmesi yetmiyormuş gibi üstüne, her sene bu mevsimlerde başlayan yangınlarla da Çanakkale adım adım yok ediliyor” diye konuştu. Özgür Ceylan, bölgesinde çıkan yangınlar hakkında Genel Kurul’a bilgi verirken, “18 Haziran’da Eceabat ilçemizin Kumköy mevkiinde başlayan yangın, rüzgârın da etkisiyle geniş bir alana yayılıp, ormana sıçradı. Büyük bir özveriyle köylüler, belediyelerimiz, orman bakanlığı Millî Savunma Bakanlığı yetkilileri yangına müdahale ettiler. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle yaklaşık 24 saat sonra yangın kontrol altına alınabildi. Ancak 340 hektarı orman, 235 hektarı da orman dışı olmak üzere 575 hektar alan, zarar gördü” diye konuştu. Özgür Ceylan, 20 Haziran’da da Ezine’nin çöp döküm alanında başlayan yangında da yaklaşık 105 hektar alanın etkilendiğini ifade ederken, “Ekili ve dikili arazilerimizde büyük maddi kayıplar oldu. Yangından etkilenen çiftçilerimizin zararları, hükümet tarafından karşılanmalıdır” dedi.

Söndürme Çalışmalarına Yerinde Tanık Oldum
CHP’li Özgür Ceylan, Çanakkale’de söndürme çalışmalarına yerinde tanık olduğunu ifade ederken, “Canhıraş bir şekilde yangın söndürmede görev alan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ancak söylemek zorundayım, gece görüşlü helikopter sayısını artırmamız lazım. Helikopter ve uçakların su taşıma kapasitesi ve su depolama alanlarının sayısı artırılmalıdır” diye konuştu.
Yangınlara Karşı Alınması Gereken Tedbirleri Sıraladı.
Özgür Ceylan, özellikle sık yangın çıkan Çanakkale için çözüm önerilerini sıralayarak, “Kolay tutuşmayan ayçiçeği ekiminin özellikle tarihi alan başkanlığı başta olmak üzere bölgemiz açısından özendirilmesi, ekstra teşvikler verilmesi gerekmektedir. Bu yangında göstermiştir ki köylünün ilk müdahalesi hem çok hızlı hem de etkili olmaktadır. Köylülerimizin su tankerleri için kullandıkları pompaların basınçlı olanlarında KDV’yi sıfırlayalım. Böylece köylerimizde tonlarca kapasiteli itfaiye araçlarına sahip oluruz. Köylüye hiç olmaz ise bu konuda kolaylık yapalım” diye konuştu.

 
Yanan orman alanlarının rehabilitasyonunun tavizsiz bir şekilde yapılması gerektiğini belirtirken, “Yangınlar rant için fırsata çevrilmemelidir. Yangınların meydana gelmesinde kusuru ya da ihmali olan kim varsa tespit edilerek en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu yangınların tekrarlanmaması için konunun enine boyuna araştırılması gerektiğini düşündüğümüzden öneriyi desteklediğimizi belirtiyor” diye konuştu.