CHP’li Ağbaba: Ne kadar sahtekar, dolandırıcı varsa mutlaka bir siyasetçiyle fotoğrafı var

CHP’li Ağbaba: Ne kadar sahtekar, dolandırıcı varsa mutlaka bir siyasetçiyle fotoğrafı var
27 Haziran 2024 10:19

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda; “Türkiye eğer tekrar kalkınacaksa bu kara parayı, kara para aklayanları ve bu kara parayla ilişkili olanları mutlaka sorgulamamız lazım. Şunu bilin ki biri bir para çalıyorsa orada siyasetin mutlaka parmağı vardır” diye konuştu.

 

 

CHP Malatya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda, kripto para piyasasını düzenleyen Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin konuştu. Ağbaba, ülkede dolandırıcıların cirit attığını, Türkiye’nin kara paranın merkezi haline geldiğini ileri sürdü. Ağbaba’nın açıklaması şöyle:

 

 

“Thodex” skandalı hatırlatması

 

 

“Bu kripto para piyasası düzenlemesiyle ilgili yasa çok gecikmiş bir yasa, en başta bunu söylemek lazım, atı alan maalesef Üsküdar’ı geçmiş durumda. Kripto ‘Kolay yoldan zengin olacağım’ derken çoğu kişinin battığı, hatta bazılarının da intihar ettiği bir karanlık ortam. Ancak buna ilginin artmasının sebebi aslında vatandaşın enflasyona karşı parasını koruma isteği. İnsanlar, zengini de oynuyor, fakiri de oynuyor, elinde bin lira kalan emekli de oynuyor, gidiyor ‘Acaba bu parayı nasıl artırabilirim, nasıl daha fazla kazanabilirim’ diye oynuyor ama maalesef bu Türkiye’deki yoksulluğun da göstergelerinden biri.

Kripto paraların merkeziyetsiz olması, anonim olması gibi sebepler kara para aklayıcıları için cazip bir yer. Geçtiğimiz günlerde Nijerya Federal Mahkemesi, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’nin yöneticilerden Tigran Gambaryan’ı kara para aklama suçundan tutukladı. Türkiye’de bunun örneğini Thodex’te gördük. Dünya kripto suçlarına damga vuracak dünyanın en büyük yolsuzluğu herhalde Türkiye’de yaşandı. Toplam 400 bine yakın insanın 2 milyar dolardan fazla parası dolandırıldı ve bir gecede kaçırıldı.

 

 

“Ne kadar sahtekar, dolandırıcı varsa mutlaka bir siyasetçiyle fotoğrafı var”

 

 

Düşünün ki aslında Türkiye’de bir rol model, AK Parti’nin yirmi iki yıllık hükümetleri döneminde yaratmış olduğu bir rol model Fatih Özer. 29 yaşında biri bir işe giriyor, hemen ofisler tutuluyor, şaşalı rezidanslar var, müthiş bir yaşam. 29 yaşında bir çocuk Türkiye’den 2 milyar dolar para toplayabiliyor. Şimdi, buna ‘rol model’ dedim, nasıl rol model oluyor? Mutlaka geçmişte de gördüğümüz gibi ne kadar sahtekar, namussuz, dolandırıcı varsa mutlaka bir siyasetçiyle fotoğrafı var. Bu tabi 2 milyar dolar topladığına göre, bunun birden fazla siyasetçiyle fotoğrafı olması lazım. Var mı? Var. Şimdi, o da biliyor ki geçmişteki örneklerden biliyor ki örneğin Rıza Sarraf (sizin kahramanınız, büyük hayırseveriniz) bir sürü yolsuzluk yaptı, namussuzluk yaptı; ceza aldı mı, ödüllendirildi ya da Zindaşti’yi hatırlayın, dünyanın en büyük baronlarından birisi; ceza aldı mı, ödüllendirildi. Fatih Özer bunları görüyor; Zindaşti’yi görüyor, Rıza Sarraf’ı görüyor, rahat rahat dolandırıcılık yapıyor; biliyor ki başına bir iş gelmeyecek, biliyor ki… Arnavutluk’a kaçtı, lütfedilip getirildi buraya, ne olacağını kimse bilmiyor ceza alacak mı? Vallahi ben ceza alacağına inanmıyorum. Peki, Fatih’i bu duruma getiren sebep ne? Fatih, 29 yaşındaki bir çocuk, elinizi vicdanınıza koyun, tek başına 2 milyar dolar dolandırabilir mi? Dolandıramaz. Nasıl dolandırır? Ya bir siyasetçi ortağı var ya da siyasetçiler tarafından korunuyor. Bunu da gördük, görmeye devam ediyoruz.

 

 

“Yerli yabancı tüm kalpazanlar burada”

 

 

Türkiye her anlamda bir kara para, her anlamda bir suç cennetine dönüşmüş durumda. Şimdi Türkiye, suç örgütlerinin cirit attığı, mafyaların hesaplaştığı, dünyada ne kadar mafya lideri varsa, suç örgütü lideri varsa geldiği bir yer. Acaba neden? Örneğin Amerika’daki bir suç örgütü lideri niye geliyor? Türkiye, sayenizde artık Hollywood filmlerine konu oldu. Eskiden Osmanlı nedeniyle İstanbul’un o şaşaalı güzelliğiyle konu olurdu Hollywood filmlerine, şimdi niye konu oluyor? 2 kaçakçı, 2 kara para aklamacısı Hollywood filmlerinde ‘Parayı nerede teslim alalım’ diyorlar ‘Parayı İstanbul’da teslim alalım’ diyorlar. Niye? Sayenizde. Bakın, Rus var, Sırp var, Azeri var, Çeçen var, adeta bütün mafyanın üssü oldu Türkiye.

Vatandaş sokakta rahat dolaşamazken mafyaların, suç örgütü liderlerinin güvenli merkezi haline getirdiniz. Yerli kalpazanların yanında, yabancı kalpazanların hepsi burada. Türkiye son yirmi yıldır dolandırıcıların, mafyaların, suç çetelerinin cirit attığı eski filmlerdeki vahşi Batı’dan daha beter bir memleket oldu. Ankara’nın göbeğinde öyle bir olay oldu ki değerli arkadaşlar, meşhur Ayhan Bora Kaplan olayı, içinde yok yok; yargı var, polis var, siyasetçi var, iş adamı var, yok yok.